Шефот на Apple суптилно го провоцира Цукерберг за стекнувањето на моќ

Објавено на 06.10.2019 во НовостиШефот на Apple суптилно го провоцира Цукерберг за стекнувањето на моќ

Шефот на Apple, Тим Кук, во неодамнешно интервју, се осврна на плановите на Facebook за издавање на криптовалутата Libra и го изнесе своето мислење за тоа. Истакна дека постои граница до која големите приватни компании треба да ја искажуваат својата моќ и верува дека токму издавањето на сопствената криптовалута е таа граница.

„Навистина мислам дека валутите треба да останат во рацете на државата. Не ми е пријатна помислата дека приватна група може да основа соперничка валута“, изјавил Кук.

Приватните компании треба да ја искористат криптовалутата за стекнување на моќ, додава тој. Apple досега со своите пораки ја истакнува отвореноста кон криптовалутите и нивниот долгорочен потенцијал. Никогаш не направил никаков потенцијал според имплементацијата за плаќање со криптовалути или издавање на своја валута.