Нови Apple патенти со подобри леќи и помали испакнатини за камерата

Објавено на 13.10.2019 во НовостиНови Apple патенти со подобри леќи и помали испакнатини за камерата

Камерите на смартфоните се подобрија значително со текот на годините, овозможувајќи квалитетна слика и динамика. Иновации кај смартфонските камери има поретко, од причина што телефоните се потенки и нема што тука да се подобрува.

Од таа причина нема доволно место за физички да се смести поголема камера со повеќе леќи. Со новите патенти, Apple планира тоа да го промени наскоро. Компанијата на Стив Џобс неодамна патентираше "folded lens system", со комплексен систем на леќи за да ја релоцираат светлината во сензорот. 

Автор: Aleksandar Stankov