Google влезе во војна со Турција

Објавено на 17.12.2019 во НовостиGoogle влезе во војна со Турција

Google влезе во војна со Турција забранува кои да се доделуваат лиценци за оперативниот систем Android за сите нови смартфони кои ќе се продаваат во оваа огромна држава.

Оваа мерка доаѓа како одмазда откако Турција поведе антимонополски процес против Google изрекувајќи му казна од 17 милиони долари плус камата од дневниот промет во наредните 60 денови, рок во кој гигантот од Калифорнија има простор да ги смени монополските политики.

Турција застана на страната на интернет сервисот Yandex кој се жали дека корисниците на Android не може да стигнат до него и да го изберат како прва опција за сметка на Chrome и Google Search.

 
Најнови телефони
 
 


{}