Mac OS X - голем број апликации се ранливи на хакерски напади

Објавено на 10.02.2016 во НовостиMac OS X - голем број апликации се ранливи на хакерски напади

Во споредба со Windows оперативните системи, Apple и неговиот Mac OS X се уште се релативно безбедни. Причината за големите разлики во тој сегмент е прозаичен. Колку повеќе се користи Windows OS низ планетата, толку повеќе малициозни софтвери се појавуваат. 

Изгледа дека се менува традицијата, односно Mac OS X на Apple има огромен број на апликации кои се ранливи на "man-in-the-middle" (MiTM) напади. Едноставно кажано, се работи за напади каде хакери симулираат сигурна врска меѓу компјутерите и серверите каде што се наоѓа апликацијата, додека наведената врска во реалноста оди преку нивниот proxy и имаат можност да го инфицираат посакуваниот компјутер. Утврдено е дека најранливи апликации се: Camtasia 2, uTorrent, Sketch, DuetDisplay и многу други. Од Apple се уште немаат коментар за ова. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}