Астронаутката Кристина Коч го собори рекордот за најдолг престој на жена во вселената

Објавено на 30.12.2019 во НовостиАстронаутката Кристина Коч го собори рекордот за најдолг престој на жена во вселената

Американската астронаутка Кристина Коч во саботата го надмина рекордот и стана првата астронаутка, која постојано престојувала во вселената во рок од 289 дена, соопштува НАСА. Пристигнувајќи на Меѓународната вселенска станица (ISS) на 15 декември, Коч го надмина рекордот од 288 дена, кој го постави Пеги Витсон. 

НАСА објавила твит во чест на Коч, која ги достигна новите врвови. „Тоа е прекрасна работа за науката“, изјави Коч за CNN од ISS. 

 
Најнови телефони
 
 


{}