Ќе го признае ли Microsoft поразот на Windows Phone?

Објавено на 24.05.2016 во WindowsЌе го признае ли Microsoft поразот на Windows Phone?

Microsoft имаше прилично амбициозни најави дека компанијата од Редмонд кон крајот на годинава или почетокот на идната уште еднаш ќе се обиде да го реанимира својот Windows Phone мобилен оперативен систем, но пазарот е апсолутно немилосрден. Аналитичката куќа Gartner обајви нови податоци за состојбата на пазарот на мобилна телефонија за првиот квартал од 2016 година. 

Иако продажбата на смартфони порасна за 3,9% во споредба со истиот период лани, со вкупно 349 милиони продадени уреди, Microsoft Windows Phone забележа пад и прв пат во историјата е под 1% од пазарниот удел. Windows Phone во првиот квартал годинава држел само 0,7% од пазарот, додека во истиот период во 2015 година беше и на 2,5%. Јасно е дека корисниците ја губат веќе довербата во мобилниот оперативен систем на Microsoft, за кој никој не мисли дека ќе закрепне. 

Колку за информации Android е апсолутно доминантен со 84,1% удел, што е прилично висок раст во однос на 2015 кога држел 78,8%, iOS е на втората позиција со 14,8%, додека лани држел 17,9%, а од производителите Samsung води со 23,2% од пазарниот удел (во првиот квартал на 2015 имал 24,1%), потоа Apple со 14,8% (17,9% во 2015) и Huawei со 8,3% (5,4% во 2015). 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}