Google Play Store - Над 400 апликации се заразени од вирус

Објавено на 02.10.2016 во AndroidGoogle Play Store - Над 400 апликации се заразени од вирус

iOS на Apple е затворен софтвер и затоа се смета за малку побезбеден од Android, при што не може да се менуваат поставките, интерфејсот. Поради тоа iOS го нарекуваат „екстремно конзервативен“ во споредба со Android. 

Google со својот Android го покори светот, оперативен систем со отворен карактер и можност за персонализација, се изгледа прекрасно. Меѓутоа, отвореноста на Android е идеална мета за оние што вметнуваат вируси на вашиот смартфон. 

Се појави информација дека на Google Play Store има над 400 апликации, кои содржат вирус. Повеќето од нив се маскирани и се претставуваат како додатоци за игри, кои се преземаат од 100 до 500 илјади пати.

Лек за заразени телефони е SOCKS Proxy, со кој може да се контролираат заразените уреди, а може да се користи и за DDoS напади.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}