Android убедливо води пред iOS според застапеност

Објавено на 04.11.2016 во AndroidAndroid убедливо води пред iOS според застапеност

Android заземал 88% од пазарот на мобилни оперативни системи во третото тримесечје на 2016 година. Тоа значи раст од 4% во однос на претходната година, според Strategy Aanlytics.

„Пазарниот удел на Android доаѓа за сметка на сите други оперативни системи. Apple iOS загуби од Android и достигна удел од 12% на пазарот, благодарение на слабата застапеност во Кина и Африка“, анализира Нил Маустоун, извршен директор на Strategy Analytics. 

Паралено iOS падна на 12.1% во споредба со 13.6% од претходната година, што во превод значи годишен раст на Android со 10.3% и пад на iOS со 5.2%. BlackBerry и Microsoft се речиси исчезнати. 

 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus
 


{}