Фишинг напад: Како да се спасат корисниците на Firefox и Chrome

Објавено на 18.04.2017 во НовостиФишинг напад: Како да се спасат корисниците на Firefox и Chrome

Експертите за безбедност на интернет предупредуваат дека деновиве има фишинг напад, кој ги злоупотребува пропустите во Google Chrome и Mozilla Firefox. Станува збор за кражба на идентитетот, а напаѓачите воспоставуваат контакт со жртвата преку мејл.

Во дојдовното сандаче ви доаѓа порака што не изгледа сомнително, со линк од интернет страница, што ве води до пријава за интернет банкарство и изгледа реално. Податоците што ги внесувате, всушност се испраќаат директно кон напаѓачот, кој за многу кратко време ви ја цеди сметката.

Како да се заштитите?

Корисниците на Mozilla Firefox може рачно да го подесат прелистувачот, за да може да ги видат вистинските адреси, а не енкодираните:

- во лентата за адреса внесете about:config;
- извршете пребарување со клучните зборови punycode;
- двоен клик на network.IDN_show_punycode , со што ги менувате вредностите од false во true.

Корисниците на Chrome ја немаат оваа опција, но ако копираате сомнителен линк во текстуалниот процерот, на пример notepad, наместо енкодирана адреса ќе ви се прикаже вистинската. Ако копираната адреса не се прикажува исто ако во прелистувачот, туку почнува со знаците „xn--“, тогаш се работи за енкодирана адреса.

Автор: Aleksandar Stankov
 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}