2 милиони Android корисници се во опасност поради вирус

Објавено на 28.04.2017 во Новости2 милиони Android корисници се во опасност поради вирус

Се предупредуваат сите Android корисници на смартфони што го преземале malware софтверот FalseGuide, кој е преземен од речиси 2 милиони телефони. Малициозниот софтвер бил сокриен во голем број на апликации во Google Play Store во периодот од 2016 и почетокот на 2017 година.

Апликациите изгледале како водич кон дуриг Android игри, кои се поднесени под името на лажни девелопери „Сергеј Верник“ и „Николај Залупкин“. Експертите за безбедност предупредуваат дека FalseGuide не може да се отстрани кога телефонот веќе еднаш ќе се зарази. Жртвите во овој момент се пренатрупани со реклами. Злонамерните апликации се отстранети од Google Play Store, а според имињата постои основано сомнение дека стојат руски хакери зад оваа измама.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}