Petya е „новиот WannaCry“ вирус - Напаѓа Windows компјутери

Објавено на 29.06.2017 во НовостиPetya е „новиот WannaCry“ вирус - Напаѓа Windows компјутери

WannaCry пред еден месец зарази милиони Windows корисници, а сега имаме нов ransomware - Petya, кој функционира слично, т.е. има код што бил развиен од американските тајни служби. Новиот вирус извршува енкрипција на датотеките на хакираниот уред, па така корисникот губи пристап до своите податоци. 

На тој начин корисниците се уценуваат за да платат со цел да им се ослободат личните податоци. Претходно пишувавме дека Microsoft лансираше нова закрпа за Windows, што топло ви препорачуваме да ја инсталирате. Petya се уште не е до толку раширена на голем број на корисници, па затоа додека е се уште време, ажурирајте го оперативниот систем, без разлика дали имате пиратериски оперативен систем или лиценциран. 

Автор: Aleksandar Stankov
 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus
 


{}