Илон Маск: Автономното оружје мора да се сопре

Објавено на 21.08.2017 во НовостиИлон Маск: Автономното оружје мора да се сопре

Илон Маск, како еден од главните лидери во областа на роботиката и вештачката интелигенција, како еден од групата составена од 116 експерти, ги повикува Обединетите нации да го забранат развојот и користењето на роботи-убијци. Другиот главен на групата е Мустафа Сулејман, директор на Alphabet

„Смртоносните автономни оружја ќе придонесат за воените конфликти да се развиваат во многу поголема мера. Тоа може да биде оружје на терор, кое лидерите и терористите ќе го злоупотребат врз невини цивили, кои ќе може и да се хакираат. Нема многу време за реагирање. Кога веќе еднаш ќе се отвори Пандорината кутија, многу ќе биде тешко да се затвори“, велат научниците.

Целта на големата иницијатива е да се забрани употреба на автономни оружја. Иницијаторите велат дека автономното оружје има потенцијална опасност за да предизвика трета светска војна со воено оружје. Инаку, ОН го имплементираше процесор за дискусија за развојот на автономното оружје со вештачка интелигенција, во кое спаѓаат дронови, тенкови и автоматски пушки. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}