Huawei со Kirin 970 ќе има огромна моќ и вештачка интелигенција

Објавено на 04.09.2017 во НовостиHuawei со Kirin 970 ќе има огромна моќ и вештачка интелигенција

Huawei со мислите во иднината ја има вештачката интелигенција како нова главна цел за развој и токму затоа го направи првиот чекор со најавата на новиот Kirin 970 процесор кој ќе биде наменет за следната генерација на смартфони, а ќе биде подготвен за првите AI технологии.

Новиот Kirin 970 процесор располага со 4x2.4 GHz Cortex-A73 јадра и 4x1.8GHz Cortex-A53 јадра со Mali-G72MP12 GPU од 12 јадра и е изработен во напредниот 10 нанометарски процес што значи дека зазема мал простор, а има спроводници со поголем капацитет и е енегетски поефикасен. 

Благодарение на огромната пресметувачка моќ Huawei најави дека е отворен за соработка со програмерите за искористување на капацитетот за развој на апликации и софтвер со вештачка интелигенција од преведувачи до напредни алгоритми за смарт асистенти. 
 

Автор: Ljupco Aleksovski
 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}