Биодизел од кафе ќе биде новото гориво на лондонските автобуси

Објавено на 21.11.2017 во НовостиБиодизел од кафе ќе биде новото гориво на лондонските автобуси

Лондонските автобуси за јавен превоз од денес ќе сообраќаат со биогориво, добено од кафе. Новото Б20 гориво го произведува компанијата Био-бин, која собира отпад од кафе-компаниите.

Всушност, биогоривото се создава од маслото што се цеди од употребеното кафе, во комбинација со дизел-гориво. Моментално има 6.000 литри масло на залиха, која ако ја пресметаме, би била доволно за еден автобус да вози цела година. Се разбира, количините се мешаат плус со класично дизел гориво. 

 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus
 


{}