Android го надмина Windows во сегментот на оперативни системи!

Објавено на 02.01.2018 во AndroidAndroid го надмина Windows во сегментот на оперативни системи!

Microsoft Windows е доминантен оперативен систем за десктоп компјутери, но Android е „алфа и омега“ оперативен систем за мобилни телефони. Според Global Stats од декември 2016 година, до декември 2017 година, најкористен оперативен систем на светот е Google Android, кој опфаќа 38,85% од пазарот.

Замислете, Windows се спушти на второто место по општа употреба на оперативни системи и зафаќа 37,2% од пазарот, поради експанзијата на мобилните уреди. На трето место е iOS со удел од 13,14% на пазарот, додека на четвртата позиција е исто така Apple со своите десктоп верзии macOS и OS X, кои ги има на 5,21% од уредите. На петтото место е непознат оперативен систем, кој е присутен на 2,73% од уредите, Linux на 0,77% од уредите. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}