Полицијата во Кина со очила како на филм ќе идентификува лица

Објавено на 09.02.2018 во Новости



Полицијата во Кина со очила како на филм ќе идентификува лица

Во Кина се инсталирани 170 милиони камери за видео надзор, а за следните три години се планирани уште 400 милиони. Владата на земјата изработува и голема база на податоци која преку камерите и вештачката интелигенција ќе може да ги идентификува криминалците според лицето за само неколку секунди.

Кинезите немаат толку строг став кон приватноста, во Европа случајот не би бил толку лесен, затоа што јавноста секако ќе ги критикува властите. Се разбира, тие се среќни затоа што со овие камери безбедноста ќе биде на повисоко ниво. Освен надзорните камери, дел од полицајците почнаа да користат и очила со камери и технологија за скенирање и препознавање на лице. Очилата може да препознаат лице за 100 милисекунди и може да препознаат 100 илјади различни лица. 

Автор: Aleksandar Stankov




 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}