Рекорди во Исланд - Повеќе струја за биткоин од домаќинствата

Објавено на 13.02.2018 во НовостиРекорди во Исланд - Повеќе струја за биткоин од домаќинствата

Потрошувашката на струја за биткоин во Исланд ги сруши сите рекорди и ги надмина потребите на домаќинствата. Ова се должи на ангажираниот компјутерски хардвер, најчесто моќни процесори како и напредни графички карти наменети за компјутерски гејминг, со што се повеќе се троши струја од расположливите ресурси за да се копаат биткоини.

Исланд наскоро ќе стане првата нација која повеќе троши електрична енергија токму за дигитално копање на криптовалути учествувајќи во технолошкиот процес наречен blockchain кој решава различни електронски задачи за да стигне до информацијата со која се добива вредност кај криптовалутата.

Достапноста на технологијата за копање криптовалути за секој со интернет конекција, технолошкиот авантуризам како и брзото прифаќање на нови уреди ги прави исланѓаните едни од најпосветените интеститори во blockchain каналите, но тоа веќе е и предизвик за енергетските компании.

 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus
 


{}