Најголемата серија на грабежи за рударење на биткоини

Објавено на 05.03.2018 во НовостиНајголемата серија на грабежи за рударење на биткоини

Биткоин лудилото поттикнува многу грабежи за рударење на криптовалутите и брза заработка. Луѓето се спремни на многу нешта поради тоа, кои ги злоупотребуваат туѓите компјутери и телефони, заразувајќи ги со малвер за рударење. Кон крајот на 2017 и почетокот на 2018 година се случиле серија на огромни грабежи, кои исландската полиција ги нарекува „најголемата серија на грабежи, кои и се случиле воопшто на земјата“.

Од информативниот центар во неколку грабежи се украдени 600 моќни компјутерски машини, за рударење на криптовалути. Со досегашната истрага се уапсени 11 лица, но само две досега се задржани во притвор. Вредноста на компјутерите што уште не се пронајдени, изнесува околу 2 милиони долари. Ако веќе се користат за заработка на биткоини, крадците веќе инкасирале најверојатно огромен број на криптовалути. Исланд уште долго време нема да го заборави овој грабеж.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}