YouTube го прекршува законот за приватност на децата на интернет

Објавено на 11.04.2018 во НовостиYouTube го прекршува законот за приватност на децата на интернет

YouTube има детска содржина на својот видео сервис, на кој му се заканува парична казна до милијарда долари поради наводно прекршување на законот за онлајн приватност на децата. Дваесет организации за заштита на приватноста на децата побарале истрага од Федералната трговска комисија (FTC) за кршењето на законот.

Организациите тврдат дека деца под 13 години слободно гледаат видеа на YouTube, иако има формална забрана. Од Google ја знаат таа информација, затоа што има и канали што се наменети само за мали деца. Проблемот во овој случај е што YouTube собира одредени лични податоци, како што е локацијата, а подоцна наменски се употребуваат за реклами. YouTube вели дека приоритет за нив е заштитата на децата и фамилијата, но сепак не ги спречуваат децата да гледаат било што на мрежата.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}