Знаете ли за овие уреди што ги шпионираат мобилните

Објавено на 14.04.2018 во ТуторијалиЗнаете ли за овие уреди што ги шпионираат мобилните

Од американското Министерство за внатрешна безбедност (DHS) објавија дека во околината на Вашингтон се откриени уреди што ги следат мобилните телефони. Тие може да прислушкуваат повици и имаат пристап кон пораки. Не е прв пат да се спомне употреба на вакви уреди во САД.

Тајните агенции и министерствата никогаш досега не го потврдија нивното постење. Во моментот не е познато кој ги инсталирал овие уреди, се шпекулира дека станува збор за шпиони од странски држави или криминалци. Уредите имаат големина колку смартфон или колку еден куфер, кои ги имитираат кулите на операторите и испраќаат сигнали со кои што може да ги измамат смартфоните, кои им испраќаат податоци за локацијата и други информации за телефонот. Преку нив може да се инсталира и малвер. Нивната цена варира од 1.000, па се до 200 илјади долари. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}