Facebook собира податоци од „корисници во сенка“

Објавено на 17.04.2018 во НовостиFacebook собира податоци од „корисници во сенка“

Што значи „корисници во сенка“, или „shadow“ профили? Тоа што Facebook ги има и податоците на вашите пријатели, кои ви се запишани некаде на телефонот. Тоа на пример може да биде во вашите контакти. На тој начин социјалната мрежа ги собира податоците и од луѓето што немаат Facebook профил. Не можеме да го објасниме тоа конкретно, но социјалната мрежа има специфични и подмолни методи за собирање на овие податоци, во што успева. Од друга страна, компанијата на Марк Цукерберг купува ваков тип на податоци исто така, со кои тактизира за продавање на рекламен простор.

Цукерберг пред Сенатот и Конгресот одговори дека секој ја има својата приватност во свои раце. Но, не е така. „Корисниците во сенка“ се исто така внесени во дата базата на компанијата, против нивна волја, односно без нивно знаење. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}