Еврозастапниците бараат од Цукерберг да дојде во Европскиот парламент

Објавено на 21.04.2018 во НовостиЕврозастапниците бараат од Цукерберг да дојде во Европскиот парламент

Скандалот со Facebook и консултантнската компанија Cambridge Analytica загрози 2,7 милиони потенцијални корисници во Европската Унија. Ова е премногу сериозно за да би го сфатиле како нешто вообичаено. Не може ова да се сфати како "business as usual", рече Вера Јурова од Европската Комисија, за време на расправата во Европскиот парламент во Стразбур, која ја поздрави новата уредба за заштита на податоците на Facebook. 

„Овој предмет е премногу важен за да го сфатиме како 'business as usual'. На сите ни е важно да извлечеме поука од овој скандал“, вели Јурова, отварајќи ја расправата на пленарната седница, во која Јурова и европарламентарците го повикале Марк Цукерберг, ко-основачот и извршниот директор на Facebook, да дојде во Европскиот парламент и да одговара на прашањата на застапниците.

Јурова наведува дека се повредени три аспекти во овој скандал: приватноста на личните податоци на корисниците, „пошироко влијание врз нашите демократски процеси како што се изборите“, додека трети се казнените аспекти на тој предмет. Начинот на кој постапуваме со приватноста го дефинира прашањето за темелните права од нашето доба. Предметот Cambridge Analytica/Facebook дефинитивно покажа дека има големо влијание врз нашата демократија, додава евро-парламентарката.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}