Изгасната Google+ мрежата по масивен пробив на безбедноста

Објавено на 09.10.2018 во НовостиИзгасната Google+ мрежата по масивен пробив на безбедноста

Google веднаш ја исклучи социјалната мрежа Google + откако откри масовен пропуст во безбедноста. Проблемот е лоциран во софтверски пакет на API кој го користеле девелопери на апликации преку кој имале недозволив пристап до приватните податоци на корисниците, како и до нивните пријатели.

Според проценките ова проблематично API со системски слабости било користено кај околу 500 апликации кои пак ги користат околу половина милион профили.

Google + мрежата е со години проблематична бидејќи стана задолжителна за секој корисник кој има регистрирано Google профил преку мејл адреса и истата никогаш не се стекна со популарност, па така беше умртвена и непотребно активна.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}