Зошто Бил Гејтс предлага роботите да се оданочуваат

Објавено на 05.11.2018 во НовостиЗошто Бил Гејтс предлага роботите да се оданочуваат

Основачот на Microsoft, Бил Гејтс, смета дека мора да има данок за роботи, со што ќе се заштити работното место на човекот. Целта е да се компензира силата на човекот со силата на машината.

„Благодарение на оваа идеја, роботите ќе ни помагаат да продуцираме повеќе стоки и услуги, со помалку човечка работна сила“, тврди милијардерот Гејтс.

Оданочувањето е капиталот, а роботот е еден вид на капитал, кој можеби се уште не го перцепираме на тој начин, но така е. Овој вид на даночен систем е со цел претприемачите да ја земат во предвид и варијантата за вработување на луѓе.

Автор: Aleksandar Stankov
 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}