Кеплер останал без гориво во орбитата, прогласен е за мртов

Објавено на 12.11.2018 во НовостиКеплер останал без гориво во орбитата, прогласен е за мртов

Телескопот Кеплер е прогласен за мртов, кој за време на потрагата по вонземјани, открил илјадници планети и останал без гориво во орбитата околу Сонцето. Кеплер им бил од голема полза на научниците цела деценија.

Леталото-телескоп на НАСА е прогласено за мртво на 30 октомври, кое за неколку месеци ќе славеше 10 годишнина од неговата научна работа. Кеплер служел дури и повеќе од очекуваното време, но веќе со месеци имал само малку гориво. Сега резервоарот му е конечно празен и тука завршува неговата служба. Кеплер досега откри 2.681 планети надвор од Сончевиот систем и уште неколку потенцијални планети. Сега се очекува Кеплер да остане во стабилна и безбедна орбита околу Сонцето, кој е оддалечен од Земјата дури 150 милиони километри.Прочитајте повеќе:


 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}