Овој крадливец на податоци ги заразил уредите од цел свет

Објавено на 11.01.2019 во НовостиОвој крадливец на податоци ги заразил уредите од цел свет

Меѓу заразените се игрите што потсетуваат на популарната Flappy Bird, емулатори и апликации како што се калкулаторот и светилките. Корисниците на Android повторно се на мета на злонамерен софтвер и тоа во легитимната Google Play продавница.

Експертите откриваат дека 100 корисници од цел свет се заразени од малверот MobSTSPY. Тој е познат по кражба на податоци од заразен уред, а омилени податоци за него се локации, СМС пораки, листа на повици, и податоци за самиот уред. Кога еден ќе се инфилтрира во уредот, може да прикаже лажни прозорци што потсетуваат на log-in прозорци од Facebook и Google и така дополнително да ги украде корисничките податоци и лозинките на корисниците. Иако Google спроведува проверка на апликациите и се обидува да ги спречи овие случаи, сепак се случуваат. 

Автор: Aleksandar Stankov
 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}