Стивен Хокинг и црната дупка добија кованица од 50 пени

Објавено на 15.03.2019 во НовостиСтивен Хокинг и црната дупка добија кованица од 50 пени

Професорот Хокинг им се придружува на елитната група научници, која порано доби свои кованици. Меѓу нив се Сир Исак Њутон и Чарлс Дарвин. 

Оставштината на професорот Стивен Хокинг, теоретскиот физичар и брилијантен научник, оваа година ќе биде со одбележано издавање на кованица од 50 пени, инспирирана од неговата пионерска работа за црните дупки. На паричката издадена од британската Кралска кованица на пари е запишано името Хокинг, со цртеж од концентрични кругови, кои ја претставуваат црната дупкја и едно од најпознатите остварувања на Хокинг - равенката која ја открива ентропијата на црна дупка. Физичарот почина минатата година кон крајот на март на возраст од 76 години.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}