Android 9.0 Pie: Напредните алатки на новиот софтвер на Google

Објавено на 16.08.2018 во Рецензија


Android 9.0 Pie: Напредните алатки на новиот софтвер на Google

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Софистициран оперативен систем;
- Подобро оптимизиран;
- Зголемена енергетска ефикасност;

 

Negatives:Целата рецензија

Деветтото издание на Android на почетокот ќе биде достапно само за Google Pixel телефоните, а кај останатите уреди би требало да пристигне кон крајот на годината. Android Pie воведува нов начин на следење за употреба на апликациите, со тоа што овозможува поставување на ограничувања при користење на апликациите, донесува подобрени известувања, а од Google ветија и подолго траење на батериите.

За Android корисниците ова се одлични вести, но прашање е на колкав број на уреди Android Pie ќе биде достапен. Според податоците на Google, претходната верзија (Android Oreo) е инсталирана кај само 12% од уредите на Android. Со други зборови, Google се соочува со проблеми со дистрибуција и ажурирање на телефони што не се под негово производство. Меѓутоа, од оваа компанија најавуваат дека ситуацијата со Android Pie ќе биде подобра, затоа што подобро ќе соработува со останатите производители со цел да им ја олеснат дистрибуцијата на новиот систем.

Ќе не одвикне ли Pie од непрекинатото зјапање во мобилните?

Една од спецификациите на новиот софтвер е Digital Wellbeing. Wellbeing служи како одговор на Google за критиките дека смартфоните се претерано заразни и дека влијаат врз распоредот на спиењето. Се разбира, тоа не значи дека ќе ви пее приспивни песни, туку ќе ви ја зголеми свесноста со тоа што ќе ве информира колку време минувате на својот уред и во одредени апликации. Корисниците ќе може да одредат колку време користат одредени апликации, а кога ќе ја преминете границата, Wellbeing ќе ве предупреди и апликацијата ќе се исклучи. Се разбира, постои и можност за забрана на оваа алатка.

Wind Down Mode

Уште една важна функција на Wellbeing е Wind Down Mode. Wind Down е наменет за понатамошен поттик за оставање на уредите подалеку од себе на крајот на денот. Во однапред одбрано време, живите бои на екранот ќе се префрлат во сиви нијанси и Wind Down ќе ја активира забраната за пречење и ќе ги занемари дојдовните повици и нотификации. Сето тоа е за добар и здрав сон.

Освен значајните промени како Wellbeing, Android Pie е полн и со значително помали, но корисни промени, кои би требало да го подобрат целокупното искуство за користење на овој оперативен систем. Pie ќе ги додава спецификациите на сликите од лицето што ве контактирало, како и можност за прегледи на било која слика како и личностите од другите медиуми. Pie ви ја нуди и опцијата за „Смарт одговор“, кој ќе ви одговара автоматски на пораките што ќе ги означите.

Уште една голема иновација што Google ја воведува на новиот Android се “Slices”. Slices ќе се состои од мали картички, преку кои ќе можете набрзина да проверите одредени апликации без да ги отварате. На пример, ако го повикате Uber, нема да морате да ја отварате повеќе Uber апликацијата за да проверите колку е оддалечен најблискиот автомобил од вас, туку тоа ќе може да го проверите во “Slices” картичката. Меѓутоа, оваа функција нема да биде пуштена на Android се до крајот на годината.

Нови емоџи

Google понуди 157 нови емоџи, со кои корисниците ќе може поубаво да се изразуваат.

Плус, старите емоџи се заменети со нови и пософистицирани емоџија.

Емоџито со пиштол е променето со воден пиштол, а фамилијарните емоџија и оние со љубовни двојки сега се збогатени со повеќе типови на љубовни комбинации.

Додадени се нови животни и има промени кај животните емоџија како што се желката, кучето, камилата, итн. 

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm