7 совети како безбедно да купувате подароци на интернет

Објавено на 30.12.2018 во Рецензија


7 совети како безбедно да купувате подароци на интернет

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Со повеќе информации се намалува ризикот за грабеж;

 

Negatives:Целата рецензија

Не дозволувајте поради невнимание на празниците си имате работа со полиција, наместо мирно да ги поминете со фамилијата и пријателите. Сите што купуваат подароци во последен час најчесто го објавуваат на интернет своето купување. Со толку различни интернет продавници и сервиси, не е изненадување што може да се провлечат и илегалните продавници. Дозволете накратко да ве советуваме како би било повеќе безбедно да купувате на интернет.

Купувајте на проверени интернет страници

Понекогаш „најдобрите понуди“ доаѓаат со скриен малвер. Останете сигурни за време на онлајн купувањето, посетувајте само реномирани и доверливи веб локации (проверете дали системот за плаќање е безбеден пред внесувањето на вашите лични податоци – веб адресата треба да почнува со „https“ и да ја има ознаката со заклучен катанец). Апликациите преземајте ги само на официјалните продавници за апликации.

Проверувајте ги банкарските изводи

Следете ги своите месечни банкарски извештаи и прегледајте ги своите купувачки списоци на мрежата со цел да бидете сигурни да не постојат непознати трошоци. Ако забележите било какви трошоци што не сте ги направиле, без оглед на тоа дали се големи или мали, веднаш обратете се во својата банка.

Најновите типови на измами

Многу измами целат на празничниот период за да ја искористат традицијата на добротворното давање. Важно е да препознаете кога некој се обидува да ги собере вашите лични податоци преку социјален инженеринг. Запознајте ги најчестите шеми на измами и социјален инженеринг, како што е „phishing“ и како да ги избегнете.

Ќе ви овозможи проверка во 2 чекори (2FA)

2FA овозможува поинаков начин на верификација, која ја зајакнува безбедноста на вашиот профил, поради што е потешко да го пробиете. 2FA е достапен за деловни и персонални компјутери, како што се e-пошта, социјални мрежи, банкарство, итн.

Поврзете се безбедно

Користете само Wi-Fi врски што бараат пријава. Ако мора да користите бесплатно или јавно Wi-Fi, не преземајте, ниту споделувајте лични или чувствителни податоци. Почекајте додека не добиете стабилна Wi-Fi врска или користете податочна врска на уредот, за да пристапите кон чувствителни информации или ако купувате на мрежата.

Избегнувајте објава на лични податоци на социјалните мрежи

Единствената информација што им е потребна на крадците е дека сте далеку од вашиот дом, за да тргнат во акција. Значи никако не објавувајте кога сте далеку од дома, а дома нема никој. Не објавувајте никако и било какви податоци за вашиот телефонски број, домашна адреса, или било какви цифри од број на лична карта или пасош.

Следете ги своите уреди

Бидете внимателни. Треба да знаете каде се вашите уреди во секој момент, затоа што во нив држите многу доверливи информации, доверливи документи, банкарски податоци, сметки од социјалните мрежи, лозинки, сметки од електронска пошта, итн.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm