Никола Тесла: 10 неверојатни предвидувања за иднината

Објавено на 23.01.2017 во Рецензија


Никола Тесла: 10 неверојатни предвидувања за иднината

Оцени

usability
0.0


Перформанси
0.0


Цена
0.0


Камера
0.0


резултат
0.0


Наши забелешки

Positives:

 

Negatives:Целата рецензија

Најголемиот иноватор во човештвото и предвидувач на иднината, Никола Тесла (1856-1943), темелно го промени светот. Тој креирал речиси 700 патенти и се претвори во нешто повисоко и од култен херој. Името на Тесла сакаше да го овековечи компанијата на Маск, при што тие се поврзуваат со нешто што тој одамна го прогнозирал. Сакаме да ви презентираме топ 10 нешта што тој ги предвидел во историјата.

1. Паметни телефони

Тесла замислил безжичен уред што ќе поддржува телефонска технологија и ќе работи преку мрежа како што е Интернет. Неговиот опис за уредот од 1926 година звучи исто како паметен телефон:

„Кога безжичната технологија ќе се прошири, целата Земја ќе се претвори во еден „голем мозок“. Ќе можеме да комуницираме меѓусебно кога и да посакаме, без разлика на оддалеченоста. И не само тоа, туку со помош на телевизијата и телефонот, совршено ќе можеме се гледаме и слушаме едни со други, без разлика на оддалеченоста, која може да биде дури и неколку илјадници киломентри, а инструментите што ќе ни го овозможат тоа ќе бидат едноставни во споредба со денешните телефони. Човекот ќе го носи телефонот во џеб“, рекол Никола Тесла.

2. WI-FI

Познато е дека Тесла сакал да се направи безжична технологија, иако никој не го разбирал и имал отпор од научната заедница. 

„Кога безжичниот пренос на електрична енергија ќе стане комерцијален, начинот на превоз и начинот на пренос на информации ќе се револуционизира. Впрочем, сега веќе сведочиме за пренос на сликата на кратко растојание. Пред 30 години не верувавме дека е возможно такво нешто. Во иднина нема да се менуваат принципите сами по себе, туку само технологијата дополнително ќе се развива“, изјавил генијалецот во 1926 година, за време на интервју.

3. Електрични автомобили

Да, токму тој сфатил што се ќе се случува, а требало само 118 години за да се реализираат предвидувањата на Тесла, кој доби компанија со неговото име од страна на еден од најголемите иноватори на денешнината, Илон Маск.

Никола Тесла конструирал мистериозен автомобил во 1930 година, кој работел со помош на антена и две чудни метални шипки, кои излегувале од енергетски приемник, монтиран под командната плоча. Оригиналниот бензински мотор на автомобилот е заменет со кружен, целосно затворен електричен мотор. Автомобилот бил тестиран 1 недела и без никаков напор достигнал брзина до 144 км/ч. Автомобилот не испуштал емисии на гасови, но после една недела тестирање, таинствениот приемник е отстранет и електричниот мотор бил заменет со оригинален бензински мотор. Се шпекулира дека Westinghouse доставил експериментален мотор за автомобили, додека Тесла го продал својот патент за претварач токму на компанијата Westinghouse. Голема мистерија е тоа што понатаму се случува, но Тесла отсекогаш тврдел дека електраните и каблите не ни се потребни, особено бензинските мотори.

4. Безжичен пренос на енергија

Безжичниот пренос на електрична енергија во светот е се уште неостварен сон, но да би живеел Никола Тесла во 21 век, сето тоа веќе би било реализирано. За да докаже дека тој концепт не е само утопија, Тесла започнал изградба на таканареченata кула Wardenclyff. Таа била конструирана поради потенцијално подобрување на прекуокеанскиот пренос на енергија и прекуокеанската комуникација, но требало да служи и за истражување на концептот за безжичен пренос на електрична енергија. Тесла верувал дека преку кулата може безжично да се пренесуваат неограничени количини на електрична енергија до било кое место на планетата, без употреба на класични средства за пренос како што се бакарните кабли, но до денес не е докажано дека таквиот пренос на струја е воопшто возможен.

5. Најопасниот изум - зраците на смртта

Се шпекулирало дека Тесла произведел смртоносни зраци - оружје за идните војувања, кои се појавиле уште од почетокот на 1924 година. За нив детално пренесувале американските медиуми дека невидливи зраци може да сопрат авион во лет, што Тесла го докажал и преку експеримент. Уредот Teleforce го смислил Никола Тесла во 1930 година и можел да емитира огромна количина на енергија со која можеле да се урнат непријателски авиони, да се уништуваат војски или било што друго, што не сакате да постои. Teleforce никогаш не бил конструиран, оти се верувало и стравувало дека уништувањето на држави ќе стане премногу лесно. Тесла го сметал снопот на смртта за најважен од сите свои изуми од вкупно 700 дотогаш.

6. Технологија со дронови

Тесла тврдел дека „електрични воздушни бродови ќе превезуваат патници од Њујорк до Лондон за 3 часа“, патувајќи на 13 километри над Земјата. Тврдел дека овие бродови ќе црпат енергија од атмосферата и никогаш нема да имаат потреба за дополнување со гориво.

„Воздушните бродови ќе бидат без пилот и ќе се употребуваат за превоз на патници до одредена дестинација или за далечински управувани воздушни напади“, изјавил генијалецот Тесла. 

7. Жени и власт

Уште една од работите што Тесла ги предвидел во своето интервју е дека мажите ќе станат инфериорни поради жените.

„Оваа борба за рамноправност на половите ќе заврши со нов поредок во кој жената ќе биде супериорна. Таа еднаквост, а подоцна и супериорност, нема да се постигне преку плитка физичка имитација, туку преку будење на интелектот на жените“.

9. Летечки возила

Легендарниот изумител во 1911 година открил дека работи на летало кое ќе и пркоси на гравитацијата. 

„Мојата машина нема да има ниту крила, ниту пропелери. Кога ќе го видите на земјата, нема ниту да претпоставите дека се работи за летало. Сепак, тоа ќе лета со брзина која досега не е постигната и ќе биде мнгоу безбедно. Исто така, ќе може долго да левитира дури и на места со силен ветер. Предвидувам развој на летечка машина подолга од автомобил и очекувам господинот Форд да направи голем придонес во таа област. Проблемот со паркирање на автомобилите и изградбата на долгите патишта со тоа ќе биде решен“, рекол Тесла.

10. Магнетна резонанца (MRI)

Никола Тесла објавил за поврзувањето на телото и електромагнетноста во 1900 година, а 50 години подоцна се откри дека телото репродуцира електромагнетни бранови. 75 години подоцна направивме тотално неинвазивен уред за магнетна резонанца, преку кој можеме да откриеме болести во рана фаза и со тоа да го продолжиме човечкиот живот. Тесла уште од 1896 година ја направил првата рентгенска снимка, која во тоа време се нарекувала „X зрачење“, со што буквално направил нешто што се вика дијагностика на телото. Своите наоди ги предал на Вилхелм Рентген, кој продолжил да ги усовршува се додека не станале употребливи. Од 1901 година датира писмото во кое Рентген му се заблагодарува на Тесла, што е директен доказ за нивната соработка.

Автор: Александар Младеновски

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm