Европол: Златни правила за купување на интернет

Објавено на 08.08.2017 во Рецензија


Европол: Златни правила за купување на интернет

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Безбедност при купување на интернет;

 

Negatives:Целата рецензија

Европол на својата официјална веб страница објави совети за безбедно купување преку интернет, што би требало значително да помогне да се намали бројот на онлајн измами. Ова се „златните правила:

Купувајте од проверени извори: Користете марки и продавници што ви се познати или веќе сте ги користеле. Проверете ги претходно оценките на продавачите од кои купувате на Amazon и eBay.

Проверувајте ги трајните плаќања: Пред да ги испратите податоците на својата кредитна картичка за плаќање на трајни услуги преку интернет, дознајте како можете да ја прекинете услугата.

Многу интернет трговци од вас ќе побараат да ги чуваат вашите податоци за плаќањето: Убаво размислете пред да прифатите и запознајте се со сите ризици што ги носи вашата одлука.

Користете кредитни картички при онлајн купување: Повеќето кредитни картички имаат добра политика за заштита на купувачите. Ако не го добивте тоа што го нарачавте, издавачот на кредитната картичка ви ги враќа парите.

Проверете дали преносот на податоци е соодветно заштитен: Побарајте иконка со катанец на URL лентата, и користете ги протоколите на HTTPS и SSL кога прелистувате на интернет.

Секогаш спремете ги сите документи поврзани со вашето онлајн купување: За да докажете дека сте ја купиле робата, треба да утврдите со докази. Ако не купувате одредени производи или услуги, не давајте податоци за својата кредитна картичка.

Кога купувате преку интернет од друго лице, не праќајте пари однапред: Ако е возможно, прво договорете се да ја добиете робата.

Не испраќајте пари на никој што не го познавате: Ако некој на интернет ви се обрати и ви бара пари, размислете дали би го дале истиот износ на пари на непозната личност што ќе ја сретнете на патиштата.

Никогаш не испраќајте број на картичка, ПИН или други информации за картичката преку електронска пошта.

Избегнувајте онлајн купување на веб страници што не користат целосна автентификација (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).

Никогаш не испраќајте податоци за картичка во некриптирана електронска пошта: Некои онлајн продавници надвор од Европа бараат да доставите копија од својата картичка или пасош како гаранција.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus