5 клучни новитети на YouTube

Објавено на 29.09.2017 во Рецензија


5 клучни новитети на YouTube

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

- Многу новитети за десктоп

 

Negatives:

 

- Само еден новитет за смартфонЦелата рецензија

Омилениот и најкористен видео сервис во изминатите две три години своите новитети претежно ги фокусираше кон мобилните платформи и апликации, но од неодамна по подолг период воведе голем број на измени на десктоп апликацијата со целосно ново лого, нов приказ на распоредот на видеата, како и неколку козметички и функционални промени. Во продолжение се задржуваме на 5-те најголеми новитети на YouTube кои ќе ви бидат од голема корист за полесна навигација и управување со сервисот, од кои четири се на декстоп и една е наменета за смартфон.

Ноќен режим

Dark Theme долго време се очекуваше да биде дел од десктоп верзијата на YouTube бидејќи многумина гледаат видеа и клипчиња долго во ноќта заглавувајќи во лавиринтите на забавните канали. Најпрво корисниците преку внесување на код можеа предвреме да го активираат Dark Theme, но сега со новата верзија на YouTube не треба воопшто да се мачите со никакви кодови. Се што треба да направите е да кликнете на иконата на вашиот профил и во делот за опции ќе ја најдете новината Dark Theme која може да ја активирате навечер и да ја исклучите кога ќе посакате. Со Dark Theme сите бели површини се затемнуваат и се добива многу подобар преглед кој не ги оптоварува очите пред спиење.

Краток преглед 

Во новиот десктоп YouTube доколку не сте забележале е воведена и опцијата preview односно со поставување на стрелката на маусот на иконата од видеото ќе се активира краток преглед со неколку клучни секвенци. Така ако се мислите дали воопшто да го пуштите видеото со краткиот преглед ќе добиете отприлика претстава за што се работи и тоа можеби ќе ви помогне да се одлучите дали да го изгледате целото видео.

Нема чекање

Во делот за коментари кај новиот YouTube нема премногу драстични промени, ниту пак форсирање на Google + корисничката сметка која пред некоја година ја побесне корисничката база. Се што е сменето е што е укинато копчето „прикажи повеќе“ па така само со скролање надоле ќе може да ги прочитате сите коментари. Без потреба од постојано кликање ќе заштедите време на читање и ќе може набрзина да видите што генерално корисниците коментираат под видеото.

Нов „театар“ 

Театар копчето повторно е изменето и сега е делумно изменето. Покрај стандардниот преглед на видеата од левата страна на екранот со новиот театарски режим прегледот на видеото се зголемува на поголема површина на екранот, резолуцијата со сразмерот се прилагодува на големината на мониторот, а дел од позадината се затемнува за подобар фокус. Доколку имате HD монитор и сакате поголема прегледност ова е најдобриот начин да прегледувате видеа бидејќи имате голем простор за самото видео како и преглед на контролите, основните информации и следните предлог видеа.

Контрола над брзината

Додека корисниците на десктоп верзијата многу одамна имаа можност да контролираат како ќе го гледаат видеото со неговата брзина и резолуција, таквите команди сега се воведени и за новата мобилна верзија на YouTube која е дел од генералната измена. Така сега и на смартфон без оглед дали користите Android или iPhone ќе може да ја одберете брзината на видеото кое го гледате на YouTube.

Автор: Христијан Станоевиќ

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Христијан Станоевиќ
Author Image
Дипломиран новинар 
Најнови телефони
 
  • Motion
  • Aurora
  • Keyone
  • DTEK60
  • DTEK50
  • Xperia L2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2
  • U11 Eyes
  • U11 Plus