Chrome повеќе ќе ве нервира, ама тоа е добро

Објавено на 30.10.2017 во Рецензија


Chrome повеќе ќе ве нервира, ама тоа е добро

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

Проактивен аларм
 

 

Negatives:

 

- Зголемен број на нотификацииЦелата рецензија

Најкористениот интернет прелистувач Google Chrome наскоро ќе ги направи своите корисници многу понервозни од вообичаено но, тоа ќе биде многу добро бидејќи планирано е значително подобрување на алармите за предупредување. Google планира да го засили прелистувачот Chrome кој навремено ќе ги известува корисниците за потенцијални интернет закани.

Проактивен аларм

Последната надградба на Google која е достапна за сите платформи и за Windows и за Mac опфати повеќе нови функции за сајбер заштита на корисниците. Меѓу нив има два вида на нотификации, првата се однесува на било која веб страна која не ги криптира вашите податоци со што ги остава ранливи за злоупотреба, а втората ќе биде уште повидлива и порано активирана. Во основа секоја посета на сајт на кој се вршат платежни трансакции, а истиот не располага со енкрипција ќе биде пријавен. Понапредната функција опфаќа предупредување до корисикот уште пред да ја посети веб страната со резултатите на пример од интернет пребарувањето. Истото ќе биде доколку сурфате на Chrome преку инкогнито прозорецот и таму навремено ќе биде алармирани за можните последици.

Кревање свест

Една од главните идеи на Google е да ја крене свеста за сајбер безбедноста на самите корисници со тоа што предупредувањата ќе бидат почести и секако повидливи. Претходно корисниците на левата страна имаа икона која ги содржи сите информации за сајтот кој е отворен и покажува дали има поставено енкрипција или не, дали изворот е познат или и слични важни знаци. Сепак, по направените анкети само една третина од корисниците на Google Chrome знаеле за ваквата информација и често повеќето „одат“ на ризик.

Мотив за објавувачите

Новитетите на Google Chrome кои ќе значат и менување на навиките на корисниците, па затоа и самите објавувачи на интернет страни ќе треба да преземат чекори за зголемување на безбедноста. Тоа треба да доведе и до поголема заштита на самите веб сајтови доколку сакаат да останат компетитивни и да не бидат на лош начин обележани во Google Chrome како небезбедни.

Измените во Google Chrome постепено ќе стигнат до сите корисници без оглед на која платформа се од сите десктоп уреди. Што мислите вие за измените, дали ќе ве направат понервозни додека отворате интернет страници или пак, ќе ве предизвикаат да преземети дополнителни чекори за да се заштитат.

Автор: Христијан Станоевиќ

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Христијан Станоевиќ
Author Image
Дипломиран новинар 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm