Препознајте дали е местен банкоматот за кражба на ПИН кодот

Објавено на 10.11.2017 во Рецензија


Препознајте дали е местен банкоматот за кражба на ПИН кодот

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Зголемена безбедност при вадење кеш преку едукација;

 

Negatives:Целата рецензија

Сигурни сме дека веќе 99% од населението употребува банкомат, затоа е важно да знаеме како да ги препознаеме криминалните активности.

Експертот за препознавање на измама, Брајан Кинч, ни ги образложува овие 5 точки за да обрнеме внимание и да не станеме жртва на финансиска измама.

1. Криминалците се вешти и поставуваат справа што ќе ги фати вашите пари или ќе го компромитира вашиот ПИН, со цел полесно да дојдат до вашите средства.

Некои од нив инсталираат и лажни делови на банкоматот, на местото каде што го внесувате ПИН-от, со цел да дојдат до вашите податоци и да ви ги земат парите.

2. Гломазните делови за внесување на картички упатуваат на skimmer (читач, исфрлувач на картичките). Тој се закачува на card slot-от на банкоматот и ви ги краде податоците додека ги подигнувате парите.

Побарајте ги чудно и несмасно ставените налепници, кои обично се сокриваат на местото каде што се закачува лажниот дел.

3. Олабавениот card slot би можел да сугерира присуство на Lebanese Loop. Тоа е пластичен дел што ви ја зема картичката, па кога ќе се обидете да ги земете парите, вашата картичка останува заглавена во банкоматот.

Банкоматот упорно ќе ви бара ПИН, затоа што нема да може да ја вчита картичката, а ако поверувате дека вашата картичка е проголтана, вие ќе заминете и ќе ја оставите на крадците.

4. Ако копчињата на кои го внесувате ПИН-от се премногу лабави или меки како сунѓер, голема е веројатноста да се лажни.

Овој трик е познат како pin-pad overlay – вистинските типки се покриени со лажни, така што кога ќе го внесете ПИН-от, тој останува забележан за понатамошно користење.

5. Секогаш бидете крајно внимателни кога сте близу до банкомат. Не прифаќајте помош од добронамерник и не давајте да ви го одвлечат вниманието кога ги подигнувате парите.

Измамниците работат ортачки и одвлекувањето на вниманието е еден од нивните главни начини за да го добијат вашиот ПИН. 

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm