Дали секој може да креира своја криптовалута и како?

Објавено на 27.12.2017 во Рецензија


Дали секој може да креира своја криптовалута и како?

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Можност за брза заработка;
- Креативна дигитална трговија;

 

Negatives:

- Висок ризик со нагло паѓање на вредноста на берзата;Целата рецензија

Како што видовме минатата недела дојде до огромен пад на вредноста на биткоинот. Многу криптовалути ја задржаа својата вредност, додека значаен број од нив ја зголемија својата. Сега прашањето е дали може сами да направиме своја криптовалута? Да, може. 

Не само што е возможно, туку и многу ветува, затоа што целокупната економија се движи кон дигиталниот простор. Се разбира, не мора нужно да значи дека ќе доживеете усшех, затоа што некои може да пропаднат и со тоа ќе овозможат профит на други. За почеток е потребно да поседувате одредени програмерски познавања. Меѓутоа, доколку не ги поседувате, секогаш може да побарате помош од програмер. За да биде работата поедноставна, кодовите што ги дефинираат криптовалутите, може да се најдат бесплатно на интернет. Се е изработено во таканаречениот „Open source“ код, односно нема ништо скриено во технолошка смисла, за темата како криптовалутите функционираат.

Создавањето на нов блокчејн со нови блокови ни дава целосна контрола над валутата што ја креираме. Сами ги дефинириаме уникатните карактеристики за нашата валута, што ги вклучува и параметрите како што се големината на блоковите и обемот на валутата. Треба да утврдиме и колку единици од валутата вкупно ќе бидат достапни и потоа одлучуваме дали ќе дозволиме рударење или надградување и во кој обем, како и многу други особини на нашите криптовалути. Сами го одредуваме и името на нашата криптовалута, што е препуштено на нашата креативност и фантазија.

Ако не сакаме да направиме своја криптовалута, може од самиот почеток да користиме програмски код на биткоин или некоја друга криптовалута и да направиме одредени промени, па да креираме нова гранка на блокчејн, таканаречена „Forking“, произлезена од англискиот збор fork (вилушка). Притоа се применува претходниот протокол, кој ги ажурира претходните блокови во блокчејн, а потоа се надоградува со новиот протокол, кој не прифаќа промени што би настанале со користење на претходниот протокол.

На тој начин постигнување трајно отстапување од претходните верзии на блокчејн. Притоа остануваат низа блокови што ги користи стариот протокол, додека се појавува низата со новиот протокол. После краток временски период, корисниците во стариот синџир ќе сфатат дека нивната верзија на блокчејн е застарена или неважна и брзо ќе ја надградат на најновата верзија.

Следен чекор е барањето на инвеститори. Постојат размислувања дека тоа е всушност првиот чекор. Се поставува прашањето од каде и е вредноста на нашата нова, или било која друга криптовалута? Зошто некој би ја прифатил како валута за плаќање? Вредноста доаѓа од обемот на инвестиции во нашата криптовалута. Доколку обезбедиме доволно инвестиции, нашата валута ќе добие на вредност, подоцна вредноста ќе зависи од пазарните услови, односно од понудата и побарувачката. Се разбира, почетниот импулс е многу важен. Општо е правилото дека подобрите и полесно прилагодливите криптовалути ќе добијат на вредност, додека лошите ќе пропаѓаат.

Заклучок

Биткоин е во фокусот на глобалното внимание, затоа што има највисока вредност на пазарот. Тука се јавува и огромната конкуренција, која се обидува на различни начини да го дискредитира со различни шпекулации и тврдења, дека ќе падне многу ниско, без оглед на тоа што постојано расте на долг рок. Дали ќе се впуштиме во авантура со креирање на своја криптовалута, е одлука што останува на нас самите.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm