Како Apple се изгоре со намерното кочење на iPhone?

Објавено на 26.12.2017 во Рецензија


Како Apple се изгоре со намерното кочење на iPhone?

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

- Вообичаена процедура која не го деградира уредот 

 

Negatives:

 

- Криење од корисниците

- Потенцијални судски споровиЦелата рецензија

Apple кон крајот на годинава се соочува со голем скандал кој се откри благодарение на тестови направени на бенчмарк сајтот Geekbench при што беа споредени резултатите на iPhone смартфоните кога прв пат биле лансирани, и неколку години подоцна кога процесорот покажува побавни резултати.

Тоа долеа масло на огнот од долгогодишни теории на заговор дека Apple намерно ги успорува своите смартфони со цел да ги натера корисниците по извршените софтверски надградби да се решат да купат нов iPhone и да потрошат пари повторно. Барем според досегашните информации утврдено е дека успорувањето на процесорите на iPhone се прави со цел да се спречи гасење на смартфонот кој со текот на времето работи полошо бидејќи самата батерија има свој рок на траење и е потрешен материјал.

Како да откриете дали вашиот iPhone е успорен?

За да проверите дали и вие сте дел од корисниците кои имаат iPhone смартфони со успорен процесор најдобро е да направите тест на Geekbench сајтот. Ако ги споредите резултатите од вашиот уред и поставените резултати од моментот кога тој бил лансиран ќе знаете дали батеријата го достигнала тој степен на разградување при што се активирал безбедносниот механизам на процесорот. Исто така вашиот iPhone може да го проверите и со било која апликација за тестирање на батеријата при што ќе добиете појасна слика дали истата работи со оптимално ниво или е под степенот на максимална оперативност. Кај моделите iPhone 6, iPhone 6S, и iPhone SE кај кои механизмот за успорување е воведен со iOs 10.2 верзијата на оперативниот систем, а кај iPhone 7 е со iOs 11.2 верзијата, но тоа не значи дека сите модели се успорени, туку само тие кои имаат батерии со потрошен капацитет над предвиденото. 

Што направи Apple лошо?

Во суштина Apple не прекрши никакво правило, ниту ги вовел овие механизми со лоша намера или како дел од некаков заговор да ги успорува смартфоните за корисниците да купат нови бидејќи тоа можел да го направи многу поефикасно со поголемо блокирање на уредите. Проблемот за Apple лежи во тоа што досега никогаш јавно не ги известил своите корисници дека по одреден временски период на користење батеријата се троши и нејзиниот капацитет опаѓа, па затоа мора да преземе соодветни мерки. Исто така многу едноставно би било кога Apple би ги известил корисниците дека ако сакаат може да си купат нова батерија за нивниот постар iPhone и бесплатно да им ја замени со цел да го задржат истото ниво на перформанси на процесорот.

Што понатаму?

Проблем е што Apple и натаму молчи за проблемот и нема излезено со официјално соопштение во кое ќе каже што точно е преземено во софтверските надградби што влијае врз перформансите и на кој начин, освен што даде неколку кратки коментари за медиумите дека се запознаени со состојбата. Apple може да излезе со повеќе решенија за да ја врати довербата на корисниците, но и да спречи масовни тужби во САД па и ширум светот од незадоволни и разочарани купувачи кои би барале големи надоместоци за криење тајни од компанијата. Apple може да лансира софтверска алатка со која секој корисник точно ќе ја утврди состојбата на батеријата и процесорот, како и да понуди бесплатна или поевтина замена на батериите кои имаат поминат рок. Секако, крајните последици од овој скандал допрва ќе се видат.

Автор: Христијан Станоевиќ

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Христијан Станоевиќ
Author Image
Дипломиран новинар 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm