Прогнози за три големи чекори на Microsoft во 2018

Објавено на 27.12.2017 во Рецензија


Прогнози за три големи чекори на Microsoft во 2018

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

- Нови инвестиции

 

Negatives:

 

- Поскапување на услугитеЦелата рецензија

Microsoft e една од најбогатите американски компании која има речиси 200 милијарди долари на сметки во странство и офшор банки со цел да ги избегне високите корпоративни даноци во САД. Сега, со даночните реформи кои ги донесе администрацијата на претседателот Трамп ќе може добар дел од тие милијарди да ги вратат во Америка и да ги искористат за финансирање на нови производи, услуги како и за големи аквизиции и преземања на стартапи и веќе развиени компании за концетрирање на нивната понуда, па затоа ова е прогнозата за трите најголеми чекори кои Microsoft може да ги преземе во 2018 година.

Што ќе купи Microsoft?

Microsoft веќе има големи брендови изградено токму по пат на аквизиции, односно со купување на надворешно основани компании во кои потоа вложува многу пари за влез на поширокиот пазар. По потрешните 25 милијарди долари за професионалната социјална мрежа Linkdin се очекува Microsoft да издвои нова сума на пари за купување на следната „жешка“ апликација или иновативен стартап кој ќе направи бум на пазарот.  Потенцијални мети на Microsoft може да бидат SaaS апликација за cloud, стартапот Workday (WDAY - Get Report) или професионалниот стартап ServiceNow (NOW - Get Report), како и технолошки фирми за приватност во бизнисот меѓу кои Docker и DocuSign, па ќе видиме што ќе реши раководството на гигантот.

Поскапување на Office 365 пакетот?

Microsoft и натаму доминира кога е во прашање сетот на апликации за документи на кој силен конкурент му е само сетот Google Docs интегриран во Android и Chrome, но со неколку недостатоци како универзална прифатеност во стандардната комуникација. Затоа се препоставува дека Microsoft ќе ги поскапи услугите за Office 365 апликациите на неговите претплатници кои го користат на годишно ниво. Ова повеќе се однесува на корпоративните корисници кои мора да имаат сертифициран и легален софтвер при комуникацијата, па така може да се очекува поскапи Office 365 претплатнички пакети но, и нивна поголема интеграција со алатки како Skype, OneDrive и PowerBi. Microsoft исто така би ги задржал основните пакет бесплатни или со ниски цени со цел да не ги избрка дел од корисниците кои може истите услуги да ги добијат бесплатно со Google Docs, но би ги кренал цените за пакетите со повеќе бизнис и корпоративни алатки.

HoloLens ќе биде бизнис алатка?

HoloLens е еден од најатрактивните уреди за пренесена реалност (AR), но неговата технологија е далеку од широка комерцијална примена со директна продажба на пазарот. Засега е достапен само HoloLens модел за девелопери кој чини неверојатни 3000 долари и ќе му бидат потрбени најмалку уште две години за развој на технологијата пред да стигне во рацете на голем број на купувачи по прифатлива цена. Затоа се препоставува дека фокусот на Microsoft ќе биде насочен кон тоа HoloLens очилата да се развијат за специфични работни профили и професии, односно да се користат во медицината, науката, инжинерството, рударството, индустријата и други сектори каде се потребни очила со интерактивен интерфејс.

Автор: Христијан Станоевиќ

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Христијан Станоевиќ
Author Image
Дипломиран новинар 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm