Дали Бафет намерно сака да пропадне Биткоинот?

Објавено на 30.04.2018 во Рецензија


Дали Бафет намерно сака да пропадне Биткоинот?

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

.

- Предупредување до инвесторите

 

Negatives:

 

- Зголемување на недовербата на пазарот на криптовалутиЦелата рецензија

Најпознатиот и најуспешен американски инвестициски лидер Ворен Бафет, тврди дека вложувањето пари во Биткоин не е инвестирање, туку играње игра на шпекулации и коцкање. Директорот на инвестицискиот фонд Berkshire Hathaway кој стои зад огромен број на успешни инвестиции во добра, услуги, производи и компании, тврди дека луѓето не треба себеси да се залажуваат дека ако вложат пари во биткоин и останатите спорни криптовалути кои имаат поголема вредност, дека инвестираат, односно на тој начин тие се коцкаат.

Инвестирање или коцкање?

„Чекајќи да ви се врати инвестицијата во Биткоин, криптовалута која досега не продуцирала никаква дополнителна вредност во реалниот сектор, е исто како да се коцкате, бидејќи чекате следниот да вложи повеќе од вас, односно да плати повеќе од вас во биткоините“, тврди Бафет.
Пророкот од Омаха, како што го нарекуваат угледниот бизнисмен со неверојатен осет за бизнис инвестиции, се уште не е уверен дека неговиот капитален фонд Berkshire Hathaway треба да почне да вложува пари во биткоинот, ниту пак тоа им го советува на неговите клиенти кои му ги доверуваат средствата за инвестирање и инкубирање. 

„Ако купите нешто како фарма, стан или недвижнина, удел во компанија, тоа може да го направите на приватна основа, и е совршена инвестиција која ќе ви донесе задоволство. Треба да ги гледате на инвестициите и тоа што може да ви го донесат како поврат. Сега, ако купите нешто како биткоин или друга криптовалута, не добивате ништо за возврат, освен што треба да чекате и да се надевате дека некој е подготвен подоцна да ги купи поскапо“, тврди Бафет.
Според него, нема ништо лошо ако некој се реши да купува криптовалути, но треба да знае дека не е вистински инвеститор, туку коцкар. Бафет има 87 години и сосема разбирлива е неговата недоверба кон новите технологии, но тој има и огромно искуство зад себе за да препознае што е „инвестициски меур“ кој потоа кога ќе „пукне“ може да нанесе огромни загуби за инвеститорите кои подоцна влегуваат во играта и нема како да добијат поврат на вложените средства.

Дали Бафет го „шортира“ Биткоинот?

Биткоинот моментално има вредност која се движи до 9000 долари и по кризниот период со добивањето на „бустови“ од моќни инвеститори и финансиери како Џорџ Сорос и семејството Ротшилд повторно се издигна на светските крипто берзи враќајќи се од надолната линија на опаѓање на вредноста. 

Самите тврдења на Бафет не може негативно да влијаат на уривање на биткоинот и вредноста на оваа криптовалута, бидејќи тој не учествува активно во инвестицискиот процес „шортирање“, односно вложување во хартии од вредност наречени секјутиризации со кои се предвидува дека цената на одредена акција или средство ќе падне до одредена замислена цена, по што се препродаваат секјутаризациите по почетната вложена цена за поголем профит. Барем засега јавно никаде не е истакното дека Бафет учествува во „шортирање“ на биткоинот иако има и инвестициски фондови слични на Berkshire Hathaway кои го прават токму тоа. 

Заклучок

Како ќе реагира пазарот засега е тешко да се предвиди, но од повеќе финансиски аналитички куќи тврдат дека ќе дојде фаза во која биткоинот ќе има стабилизација на цената и нема да дожиувува огромни флуктуации како во изминатите 18 месеци, што од друга страна може да допринесе за посигурни инвестициски поврати на средствата и да се докаже дека Бафет не е во право. 

Автор: Христијан Станоевиќ
 

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Христијан Станоевиќ
Author Image
Дипломиран новинар 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm