Топ 5 најбезбедни „чет“ апликации

Објавено на 03.05.2018 во Рецензија


Топ 5 најбезбедни „чет“ апликации

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

Negatives:Целата рецензија

Во време на скандали за протекување на приватни информации, од огромна важност е нашата приватност да остане заштитена. Ова особено важи за нашите приватни разговори, кои ги правиме преку популарните чет клиенти како Messenger, Viber и WhattsApp, кои сигурно дека не би сакале да ги прочита некој друг.

Затоа, тука направивме листа на чет клиенти кои им даваат целосна заштита на корисниците, односно целосна енкрипција на пораките кои ги праќаат. Целосна енкрипција значи дека нив нема да може да ги прочита ниту компанијата која стои зад апликацијата, ниту вашиот интернет сервис, ниту пак некои државни органи

Нормално, останува тоа дека другиот кој ја чита пораката може да ве „издаде“ или да направи скриншот, но тоа е веќе ваш личен проблем. Еве ги 5-те најбезбедни чет апликации, достапни за Android и iOS, кои препорачуваме да ги користите:

Telegram (бесплатна)


Telegram е апликација за допишување која уште во старт имаше фокус на безбедност и брзина. Во неа има многу можности со кои ќе ја зголемите безбедноста, како бришење на пораки (кои се бришат и кај соговорникот) или пак Secret Chat опција, која ги брише пораките, фотографиите или видеата од телефонот на соговорникот веднаш откако тој ќе ги види.

Signal (бесплатна)


Ова е првата „безбедна“ чет апликација, која има целосна енкрипција на пораките. За тоа дека е многу безбедна говори и тоа што ја користи Едвард Сноуден, а во неа има и опции за бришење на пораката набрзо откако ќе ја пратите (и кај вас и кај соговорникот), со цел да ја намалите можноста некој друг да ја види.

WhattsApp (бесплатна)


Најпопуларната светска чет апликација, од неодамна почна да нуди целосна енкрипција на пораките, што значи дека ќе бидете целосно заштитени. WhattsApp исто така не ги става пораките на нивните сервери, па и некој да ја пробие енкрипцијата, нема да може ништо да најде.

Viber (бесплатна)


Најпопуларната чет апликација кај нас исто така нуди целосна енкрипција на пораките, но не на сите работи што ги праќате. На пример, доколку на вашиот iPhone преку iOS Share Extension споделите слика, таа нема да биде целосно енкриптирана. За стандардно користење пак Viber е доволно безбеден.

Line (бесплатна)


Line е лесна и брза апликација за допишување, која има одлична серверска поддршка за говорни повици (без сецкање), а има и целосна енкрипција. Иако е супер безбедна, кај нас се користи помалку, но може да натерате неколку пријатели да ја пробаат.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Телефони.мк
Author Image
Телефони.мк е веб портал кој што постои од 2007. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm