BitRaser for File е програм за перманентно бришење датотеки од вашиот компјутер

Објавено на 11.05.2018 во Рецензија


BitRaser for File е програм за перманентно бришење датотеки од вашиот компјутер

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
8.0


Камера
10.0


резултат
9.5


Наши забелешки

Positives:

Перманентно бришење на датотеки

Лесен и интуитивен кориснички интерфејс

Можност за автоматско бришење на одреден временски период

Верзија за смартфони и сервери

Евтини пакети за поголем број на лиценци за компании

 

Negatives:

Малку повисока цена за просечниот корисникЦелата рецензија

Верувам многумина од Вас не знаат, но датотеките кои ги бришете со опцијата “Delete” или “Erase” на вашиот смартфон, компјутер или дури и сервер, всушност не се бришат од дискот. Многу лесно, истите датотеки потоа можат да се вратат!

Едноставно, компјутерите само го означуваат местото каде што претходно била таа датотека како слободно за впишување на друга датотека. Старата датотека е употреблива, се додека на нејзиното место не се впише нова датотека. Во превод, таа не се брише перманентно се додека не впишете нова датотека врз неа. И не, дури ни форматирање на дискот не помага тука. Затоа, можете да најдете многу програми и апликации кои можат лесно да ви ги вратат избришаните документи, слики, видеа и музика, што е одлично доколку по грешка го направите тоа.

Но, што ако сакате истите документи, слики и видеа да не бидат достапни за никого? Сигурно не би сакале некоја сензитивна датотека да падне во рацете на некој друг корисник на компјутерот (на пример ако планирате да го продавате), кој лесно би можел да ја врати откако ќе ја избришете? Тука на помош стигнува BitRaser for File – компјутерски програм со кој може перманентно да избришете датотеки од вашиот компјутер, смартфон или сервер.

Дали програмата е сигурна за употреба?
BitRaser е програма достапна за Windows од компанијата Stellar Data Recovery, која е целосно безбедна за користење. Меѓу клиентите на компанијата се Google, Microsoft, IBM, Coca Cola, Samsung, Amazon, Philips итн. Освен тоа што треба да бидете сигурни дека сакате некоја датотека перманентно да ја избришете од вашиот компјутер, BitRaser е стабилна и супер безбедна за користење.

Како се инсталира?
Инсталацијата на Windows е многу лесна. Се што треба да направите е да ја симнете програмата од следниот линк и потоа да кликнете на неа два пати. Волшебникот за инсталација потоа ќе ве води низ останатите чекори. На крај треба само да го рестартирате компјутерот и програмата ќе биде подготвена за користење.

Како се користи?
BitRaser for File е многу лесна програма за користење, со јасен кориснички интерфејс во кој секој ќе може да се снајде. ВО самиот програм има вграден “Explorer”, односно прелистувач на датотеки, каде ќе можете да одберете која датотека сакате перманентно да ја избришете, со можност за бришење на цели папки или дури и цел диск или партиција на дискот.

Во BitRaser for File е вградена и опција “Scheduler” во вториот таб во горниот дел, каде ќе можете да подесите бришење на одреден фолдер, партиција или диск на одреден временски период, како секој ден, секоја недела и секој месец или дури и при секое стартување на компјутерот. Ова е многу корисно за IT сектори во компаниите, кои на овој начин ќе бидат сигурни дека секој компјутер ќе биде безбеден од пробивање и преземање на датотеките.

Во третиот таб во горниот дел се достапни алатките, каде ќе може да одберете со каков алгоритам перманентно да се бришат датотеките, да ги видите минатите бришења (Activity Log), како и да поставите лозинка за користење на овој програм. Поставување на лозинка строго препорачувам, бидејќи датотеките кои ќе бидат избришани со овој програм нема да може да ги вратите!

Најлесен начин да се користи BitRaser for File според мене е преку вграденото мени во Windows. Со десен клик на која и да било датотека, папка или партиција на дискот, има опција за перманентно бришење на датотеките. Во превод, не мора ниту да го стартувате програмот за да избришете некоја датотека.

Колку чини BitRaser for File?
BitRaser for File чини 29,99 долари преку сајтот на компанијата, но има и бесплатна пробна верзија. За оние кои ќе ја користат програмата во својата компанија, Stellar Data Recovery нуди најразлични пакети со можност за купување на повеќе лиценци одеднаш, по пониска цена, а достапна е и верзија која перманентно може да ги избрише датотеките на вашиот смартфон, што е одлично доколку планирате да го препродавате. Предлагам да ги разгледате опциите на нивниот сајт на следниов линк.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Телефони.мк
Author Image
Телефони.мк е веб портал кој што постои од 2007. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm