Вештачката интелигенција прави професионални фотографи од нас

Објавено на 24.06.2018 во Рецензија


Вештачката интелигенција прави професионални фотографи од нас

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Поедноставен процес при фотографирање;
- Квалитетно фотографирање;
- Скратување на времето за обработка на сликите;

 

Negatives:Целата рецензија

Туристите веќе не носат фотоапарати со нив, туку смартфони, кои се достојна замена за профи апаратите. Дури 85% од фотографиите во светот се направени со смартфони и добар дел од нив веднаш се објавени на социјалните мрежи. Мобилната фотографија е главно средство за креирање на фотографии. Тоа е сосема разбирливо затоа што мобилните телефони секогаш ни се при рака, а потоа и камерата вградена во нив. Многу се едноставни за употреба и веднаш може да ја обработите сликата и да ја споделите со пријателите.

Со развојот на вештачката интелигенција, телефонските камери сега се уште подобри и поедноставни за користење. Меѓутоа, може ли целосно да ги заменат фотоапаратите?

Мобилните камери за професионалци и аматери

Некои професионални фотографи веќе ги препознаа можностите со мобилните камери и ги прифатија како една од многуте алатки што ги имаат на располагање. Полупрофесионалците како што се славните и влијателни личности на Instagram, исто така ја корстат мобилната фотографија, затоа што им овозможува спонтано да ги забележат интересните моменти и веднаш ги споделуваат со своите следбеници. Денешната доба на интернетот и социјалните мрежи е дефинирано брз со целодневно темпо. Со такво опкружување смартфоните што имаат камера со извонредни компјутерски способности, вклучувајќи ги и способностите за обработка на фотографиите е логична алатка за користење.

AI овозможува креирање на одлични фотографии

Одличните фотографии бараат напорна работа и безброј часови поминати во учењето и експериментирањето. Вистина е дека секој сака да снима одлични фотографии, но ретко кој има време, материјални средства, вештини или желба за да го постигне тоа. Вештачката интелигенција (AI) можеме да ја научиме да стане подобар фотограф и од луѓето. Потенцијалот на AI сликите е: собирање на знаење за фотографиите од минатите 100 години и применување на истото за сите фотографии, автоматски или по барање. AI може да му помогне на секој да направи слики веднаш и да сподели фасцинантни фотографии.

Дури и искусните фотографи може да имаат корист од AI затоа што го забрзува процесот. Затоа што знаете нешто да правите исклучително добро, не значи дека секој пат сакате да го трошите времето за да го учите тоа на традиционален начин. Предноста е тоа што фотографите не мора да се грижат за ситните задачи, па така полесно може да се фокусираат на важните нешта како што се кадрирањето или односот/комуникацијата со предметот.

AI камери – разбирање на сцените и брза реакција

AI камерите ги покренува софистициран AI софтвер за визуелно разбирање на сцените на начин што и човечкиот фотограф тоа би го направил. Откако ќе ја препознае сцената, AI на оптимален начин ги поставува параметрите на камерите врз основа на знаење и учење стекнато од десетици милиони слики за време на AI тренингот. AI камерата ја обработува работата што искусниот фотограф ја прави во мануелниот начин на работа. 

На пример, AI камерата на Honor 10 препознава повеќе предмети или група на предмети што би можеле да бидат интересни делови во фотографијата. Таа техника се вика семантичка сегментација на сликата (Semantic Image Segmentation), а нејзината цел е да знаат од што е дел секој пиксел на сликата (патишта, луѓе, стебло...). Кратко кажано, оваа технологија може точно да го определи изгледот на предметите како што се небото, растенијата и луѓето. Понапредна е од оние на другите камери, кои само ја идентификуваат позадината и личноста. AI технологијата во Honor 10 препознава над 500 сценарија во 22 категории во реално време и ги применува параметрите специфични за сцената на секоја фотографија, правејќи го тоа како професионалниот DSLR.

AI може да реагира многу побрзо од човечкиот фотограф. Во пракса тоа значи дека AI камерите треба да се користат во автоматскиот начин на работа и би требало да произведат квалитетни фотографии, слични на оние што би ги добиле во мануелниот начин на работа. На тој начин AI камерите ќе го подобрат она што на корисниците на смартфони најмногу им се допаѓа кај мобилните фотографии: едноставност, брзина и висок квалитет.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm