Xiaomi, Oppo и Vivo ги здружија силите за безжична размена на датотеки

Објавено на 25.08.2019 во НовостиXiaomi, Oppo и Vivo ги здружија силите за безжична размена на датотеки

Xiaomi, Oppo и Vivo стартуваат со заедничко развивање на нов начин за безжично споделување на датотеки, интегрирано во нивниот сопствен интерфејс, базиран врз Android софтверот.

Протоколот поддржува Bluetooth конекција со мечување на уреди до 20MB/S, а првата пробна верзија за тестирање ќе биде достапна до крајот на август. Новиот протокол ќе биде од отворен карактер, при што секој производител ќе може да се приклучи. 

Huawei веќе го има Huawei Share, а Google ќе го направи тоа со Fast Share услугата со најновиот софтвер. Очигледно, сите компании за производство на хардер и софтвер тријат раце во овој сегмент.