Електричните тротинети ги ограничуваат со закон во Франција

Објавено на 28.10.2019 во НовостиЕлектричните тротинети ги ограничуваат со закон во Франција

Електричните тротинети мора да имаат посебен закон и третман, затоа што е хаос на улица. Франција веќе ги стегна со нови правила, за да може пешаците да се движат нормално на тротоар.

Возачите на тротинет мора да имаат најмалку 12 години и нема да смеат да возат на тротоар во моментот, а следното правило ќе биде воведено во јули со ограничување на брзината максимум до 25 км/час. Прекршувањето на законот може да повлече парична казна од 135 до 1500 евра. 

Автор: Aleksandar Stankov