Злонамерна Android апликација се развива и никој не може да ја спречи

Објавено на 30.10.2019 во НовостиЗлонамерна Android апликација се развива и никој не може да ја спречи

Секогаш мора да внимавате да ги преземате апликациите од Play Store, но веќе и тоа не е гаранција. Има многу корисници кои го преземале xHelper, кој е малвер што е речиси невозможно да се избрише од телефонот. 

Корисниците од xHelper се заразени на страниците што ги упатувале линковите што ги кликале на интернет. Значи, со апликацијата со инсталира и малвер, затоа што корисниците кликаат на рекламите што се прикажуваат на xHelper. xHelper се одвојува на телефоните како некој вид на самостоен сервис, така што не може да се отстрани само со деинсталација од самата апликација. Не помага дури ниту ресетирањео на самиот телефон, оти се појавува дури и кога ќе ја вратите на фабрички поставки. Експертите се уште не знаат зошто се случува тоа. Ниту антивирусен софтвер тука не помага.