Бристол воведе зона за ограничено движење на дизел автомобили

Објавено на 10.11.2019 во НовостиБристол воведе зона за ограничено движење на дизел автомобили

Поради загадувањето на воздухот, се бара начин како дизел автомобилите полека да се отстранат од коловозот. Со оглед на тоа што се зголемува бројот на возила на патиштата, затоа мора да се најде решение за еко превоз.

Во меѓувреме мора да се забранат најголемите загадувачи за да се остави простор да дојдат еко возилата во употреба. Така Бристол е првиот британски град, кој забранува возење на дизал автомобили во поширокиот дел од градот. Претходно Германија го направи истото со три градови. Бристол сега има Clean Air Zona, зона во која дизел возилата не смеат да сообраќаат во перидот од 07.00 часот до 15.00 часот. Новата одлука на градот стапува во сила од 2021 година. 

Автор: Aleksandar Stankov