Небесно Око е најголемиот телескоп во светот - пуштен во употреба

Објавено на 14.01.2020 во НовостиНебесно Око е најголемиот телескоп во светот - пуштен во употреба

FAST телескопот, наречен Небесно око е пуштен во употреба во Кина, во провинцијата Гуејџоу.Телескопот зазема неверојатно голема површина од 30 фудбалски игралишта, кој почна да се гради од 2016 година. 

Главната предност на телескопот, е неговата осетливост, со што може да се дојде до порелевантни податоци кога се мерат гравитациони бранови и меѓуѕвездени молекули, вели главниот инженер на FAST, Џианг Пенг.