Трамп не успеа да ги сопре Кинезите: Huawei на второ место во 2019, пред Apple

Објавено на 03.02.2020 во НовостиТрамп не успеа да ги сопре Кинезите: Huawei на второ место во 2019, пред Apple

2019 година беше одбележана со две нешта на пазарот на самртфоните, телефоните на виткање и ситуацијата со Hauwei, кој е ставен на црната листа на компанијата со која Американците не смеат да работат. Последица од таа забрана на новите модели на Huawei е што не може да се инсталираат апликациите на Google, т.е. иако телефоните работат на Android, нема Google Play на нив и останатите апликации како што се Gmail, YouTube и други.

После сите тие опструкции беше тешко да се заклучи како ќе се движи продажбата на телефоните на Huawei и како ќе влијае тоа врз нивната позиција на пазарот. Според податоците на Counterpoint Research, Huawei во текот на минатата година успеа да ја зголеми испораката на телефоните, а го задржа и второто место пред Apple. Samsung, лидерот на пазарот, сепак не успеаја да го скинат.