Роверот на НАСА откри траги од живот на Марс

Објавено на 07.03.2020 во Новости



Роверот на НАСА откри траги од живот на Марс

Меѓународното здружение на астробиолози е убедено дека откриле траги од живот на Марс. Потрагата за вонземски живот се уште трае. Благодарение на органските молекули што ги откри НАСА со Curiosity, астробиолозите веруваат дека присутноста на тиофен, хемиско соединение што може да се пронајде во јагленот, нафтата и белиот тартуф, е всушност знак дека во некој момент на Марс постоел живот.

И покрај тоа што е откриен начин на кој тиофенот стигнал до Марс, многу се внимателни со изјавите. Сепак, други експерти тврдат дека тоа не е доволно цврст доказ за да веруваме дека порано имало живот на Црвената планета. 

Автор: Aleksandar Stankov