Бил Гејтс: Во јануари пропуштивме шанса да го спречиме коронавирусот

Објавено на 26.03.2020 во НовостиБил Гејтс: Во јануари пропуштивме шанса да го спречиме коронавирусот

Многумина веќе ги почувствуваа последиците од коронавирусот и тоа ќе има долгорочни ефекти. Доналд Трамп најави дека ќе го исправи САД на нозе како што беше, и покрај тоа што COVID-19 се заканува дека ќе остави многу мртви луѓе зад себе.

Бил Гетјс зборувал на TED Connects за ситуацијата во САД, со тоа што веќе сме ја пропуштиле шансата за да го спречиме овој вирус во јануари. Доналд Трамп проговори дека сака да ги отвори рестораните и компаниите во ова време на самоизолација, но Гејтс вели дека претседателот не може да натера човек да оди во ресторан, знаејќи дека има опасност на аголот и дека може лесно да се зарази. Основачот на Microsoft смета дека тестирањата на луѓето треба да бидат поорганизирани и приоритетни во ваквата ситуација.