Томас Ле Бониек: Apple прислушкува се што правите и зборувате

Објавено на 22.05.2020 во НовостиТомас Ле Бониек: Apple прислушкува се што правите и зборувате

Томас Ле Бониек открива дека минатата година Apple без дозвола од сопствениците ги преслушал снимките што ги снимала виртуелната асистентка Siri. Сега тој испраќа писмо во кое наведува дека европските регулатори не преземале ништо да го казнат Apple поради „кршење на приватноста на милиони граѓани“.

Ле Бониек работел за компанија што Apple ја ангажирал за да анализира аудио снимки со цел да ги исправи грешките во транскрипцијата. Така имале прилика да ги слушаат снимките од разговорите помеѓу сопствениците на Apple iPhone, iPad, часовници и смарт звучници и Siri, но и разговори што траат со часови, кои сопствениците ги воделе без активација на Siri.